Sunday, July 18, 2010

pembelajaran untuk hari ini

hari ni belajar pasal coral reef,so bru pas gne mr google then jumpe la fakta menarik..juz nk kongsi..busan da nk beremosi diblog,agpon kn zaman beremosi da lepas dah..skung cm gembira x de bnda pon nk diemosikan..u guys please enjoy the pics


nie great barrier reef di timur Australia. kagum x? coral nie tumbuh jaoh dr daratan sebnarnye so dpt imagine x yg die tumbuh di laut yang dlm..sbb secara sains nye die tumbuh di penghujung 'continental shelf' yang jaoh nye jejak la beratus km..dan antara fungsi barrier reef nie adalah untuk absorb wave..



pas bermesraan dgn mr google,aku dpt la article tentang hidupan yg dijumpai hidup di barrier reef nie,article tu baru jeh release 2 hari yg lalu..






disebabkan diorang nie hidup di laut dalam,so rupa tu x penting la,sbb x de sape pon nk tgk diorg sbb manusia x kn dive smpai kedalaman habitat mereka nie..tp mereka nie ader mcm2 warna yg memantul juz tok tarik mengsa dan pasangan..tgk la menarik kn..tp gigi diorg grrrr....unik..


nota kaki:juz nk kongsi jeh,kalo ader salah fakta maaf ye..niat cuma nk tunjukkn keunikkan dari dunia laut sbb aku pon amek biology marine sains kn,,mungkin berbeza dr anda2 semua..harap enjoy..kalo rse tertarik sila la bermesra ngan mr google..

2 comments:

ka said...

atikah tajul like this post ^______________^

anna the orange....... said...

tq atikah tajul~~