Sunday, November 7, 2010

mari belajar bubur ikan style mak atikah tajul


bahan-bahan:

bawang merah
bawang puteh
halia
cili padi
minyak masak
beras
ikan merah (ikut ske,asalkan ikan yg kurang tulang)
perasa

langkah-langkah:

1. beras di basuh,ofkus la knn dibasuh pastu tips nye 1 pot beras kne 4 pots air..tp ikot korang ye agak2 jeh,kalo nk bubur berkuah sikit letak la byk air tp kalo nk bubur keras sikit kurangkn air..simple knnn
2. bila dah bubuh air ngan beras dlm periuk tu,campak kn sekali bawang merah yg dihiris, bawang putih tuh ketuk jeh n halia pon diketuk kedalam nye. letak sedikit minyak masak.
3.tggu la smpai mendidih,bila mendidih letak pulak isi ikan merah.nk pedas sikit patah-patah kn la cili padi sikit.
4.agak-agak bila ikan dah masak letak sikit perisa dan garam.
5.hidangkan bersme bawang goreng n daun sup..mmmm..sedap!!

walaupon rupa hodoh tp rse dia mmg S E D A P!!!


TERIMA KASEH TIKAH TAJUL!!!



2 comments:

ka said...

Sama2!
hoho kte pun lm dah x mkn ni :P

anna said...

kalo mak awak masak kte nk sikit!!!!